Site Overlay

“Хармонично дишане и медитация”

“Дишането е мостът между тялото и ума ни” – това се казва в будистките традиции. Правилното дишане е не само жизненоважно, но от качеството на дишането ни зависи цялостното ни здравословно състояние и устойчивост. С каквото и да се занимаваме, ако дишаме по правилен начин, това ще повиши осъзнатостта и качеството на съответните практики, които прилагаме, на дейностите, с които се занимаваме.

В наши дни се говори все по-често за начина, по който дишаме и за това колко важно е правилното, хармонично дишане. Задъхваме се от стрес, напрежение, несигурност, болести. А вече е доказано, че всички емоционални състояния са пряко свързани с определен дихателен модел и без да осъзнаваме, това се превръща в самоподдържаща се дефектна система. Дишането ни е повърхностно, накъсано, неосъзнато.

Но добрата новина е, че можем да работим с дишането си, да се научим да осъзнаваме този макар и автономен процес, да откриваме собствените си блокажи, специфични погрешни навици и преодолявайки ги, да дишаме правилно и пълноценно, да разширим дихателните си възможности. Това непосредствено ще повлияе и върху състоянието на тялото, и на ума ни, защото всичко е взаимосвързано.

Хармоничното дишане е метод, разработен от Фабио Андрико, дългогодишен йога инструктор и ученик на Дзогчен учителя Чогял Намкай Норбу. Той създава система от лесни упражнения, с помощта на които можем да развием капацитета на дихателната си система и да осъзнаем значението на пълното и хармонично дишане.Както знаем, дихателният процес е автономен и всеки човек диша, без да мисли или да полага специални усилия за това. Но всеки диша различно и това зависи от общото му здравословно състояние, свързано с тялото, ума и емоциите. Ако човек е напрегнат, дишането му е ограничено и напрегнато. Ако е спокоен и отпуснат, дишането му ще бъде по-спокойно и по-плавно. Това е така, защото тялото и енергията ни са обусловени от емоциите и състоянието на ума ни.

Човек не използва пълния си потенциал да диша пълноценно. Напротив, обичайно дишането ни е повърхностно и плитко, често е фрагментирано, напрегнато и нехармонично. В резултат на ежедневния стрес, на който сме изложени, се формират неправилни навици на дишане, които от своя страна влияят на цялостното ни общо състояние.Добрата новина е, че можем да тренираме дишането си, както тренираме тялото си. Това означава, че с помощта на специални упражнения можем да променяме неправилните си навици на дишане, да развиваме способността си да дишаме по-пълно, по-координирано и по-релаксирано.

Дишането е свързано с нашата енергия, а доброто функциониране на енергията ни влияе на физическото и умственото ни състояние.Хармоничното дишане има за цел да помогне на всеки да се научи да диша по-дълбоко, пълно, плавно и релаксирано. И това да се превърне в нов и траен навик да дишаме така в ежедневието си.

По време на редовните ни занимания ще комбинираме упражнения за дишане с кратки медитации и ще откриваме взаимодействието на тялото, дишането и състоянието на ума ни.

Какви ще бъдат ползите?

  1. Развиване на по-голяма наблюдателност по отношение на всички вътрешни процеси.
  2. Подобряване на връзката ни с тялото, дишането и ума.
  3. Развиване на по-голяма осъзнатост и присъствие чрез работа с вниманието и намерението ни
  4. Учим се как да се отпускаме и да пребиваваме в центъра на своето измерение.
  5. Учим се да разпознаваме игрите на ума си и да различаваме илюзиите от реалността.
  6. Развиваме умение да бъдем в потока на действията си и на случващото се.
  7. Развиваме дисциплина, учим се на постоянство.
  8. Разбираме, че можем да разчитаме на себе си и да влияем на здравословното си състояние.

За повече информация:
info@ananda-bg.com
0896 82 07 73

Scroll Up