Site Overlay

Курс по хармонично дишане

“Хармонично дишане и медитация”

ХАРМОНИЧНО ДИШАНЕ – МЕДИТАЦИЯ – СТРЕЧИНГ

“Дишането е мостът между тялото и ума” – това се казва в будистките традиции. Правилното дишане е не само жизнено важно, но от качеството на дишането ни зависи цялостното ни здравословно състояние и устойчивост. С каквото и да се занимаваме, ако дишаме правилно и хармонично, това ще повиши осъзнатостта и качеството на съответните практики, които прилагаме, както и на всяка дейност, с която се занимаваме.

В наши дни повече от всякога се говори за необходимостта от здрава и пълноценна дихателна система и модел на дишане. Задъхваме се от стрес, напрежения, несигурност, болести, емоционални колебания и прочие, които пряко влияят на дихателния ни патерн и без да осъзнаем, това се превръща в самоподдържаща се дефектна система. Дишането ни е повърхностно, накъсано, неосъзнато.

Добрата новина е, че можем да подобрим здравето си чрез трениране на дишането си, както тренираме тялото си. Това означава, че с помощта на специални упражнения и дихателни методи може да променим неправилните си навици на дишане и да развием умението си да дишаме пълно, координирано и релаксирано. Дишането е пряко свързано с енергията ни, а от своя страна доброто функциониране на енергията влияе на физическото и умствено състояние.

Хармоничното дишане е система, създадена от Фабио Андрико – дългогодишен ученик на големия Дзогчен Учител Чогял Намкай Норбу и янтра йога инструктор с повече от 30 години опит. В резултат на практиката си с различни дихателни упражнения от разни йога системи той подбира и допълнително разработва специални упражнения, ангажиращи тялото, дишането и ума, с цел да се научим да дишаме пълноценно – дълбоко, цялостно, плавно и релаксирано. И това да се превърне в нов и траен навик.

Не е случайно, че в повечето йога системи се поставя акцент върху качеството на дишане. В наши дни все повече се доказва научно колко важно е пълноценното и хармонично дишане от гледна точка на здравословното състояние на човек. „Контролираните дихателни техники са обещаващият антидот за всичко – от тревожност до пост-травматичен стрес“, казва Пател, експерт в медитацията и дишането. Доказаните ползи от правилното, бавно и дълбоко дишане са в посока на намаляване хормоните на стреса, успокояване на нервната система, регулиране нивата на кислород, въглероден двуокис и pH в кръвта.

Какво ще научите?

  • Как функционира дихателната ни система
  • Колко мускулни групи и участъци от тялото са отговорни за дишането ни
  • Как да контролираме дишането си и чрез него да влияем на състоянието си
  • Как да се отпускаме, като активираме парасимпатиковата нервна система
  • Кои пози помагат за подобряване функционалността и капацитета на белите ни дробове
  • Как да успокояваме ума си

Ако искаме да сме цялостни, да се чувстваме добре и стабилно, е необходимо да работим с дишането си. Но тъй като всичко е взаимосвързано и взаимозависимо, е нужно да работим и с тялото си, за да освободим натрупаните напрежения и да позволим да се прояви естествено координирано дишане. Това ще балансира енергията ни, а умът ще се отпусне.

Работните ни сесии ще включват работа с

  • тялото (физически упражнения за загряване и стретчинг),
  • дишането (дихателни техники и упражнения) и
  • ума (медитативни упражнения).

Всички упражнения са лесни, бързо усвоими и могат да бъдат добра профилактика за състоянието на дихателната ни система, както и да се използват като помощно средство в случай на затруднения, свързани с дишането ни. Познавайки правилния и хармоничен начин на дишане и съответните дихателни техники, може да сме от полза и за нашите близки и приятели, които се нуждаят от помощ.

Толкова е важно да открием и разберем движението на енергията си, да я обгърнем с радост и хармония. Като се учим как да култивираме енергията си, може да преживеем красотата и силата на проявата на вътрешната, фина мощ, която притежаваме. Това ще доведе до промяна във възприятието на живота ни и ще хармонизира движението на живота ни. Да дишаме по-добре е идеалното място, от което да започнем.

Кога и къде ще се провеждат сесиите?

Всяка сряда от 19.00 – 20.30 ч. в център Ананда, ул. „Йоан Екзарх“ 10.

Участието е с предварително записване на тел. 0888518918 или на тел: 0896 820 773.

Цена: 20 лв., при заплащане за 4 последователни посещения – по 15 лв.

Scroll Up